La Casa di Bricciano, Gaiole in Chianti, Toscana, Italien
På toppen av en kulle 550 meter över havet, och mitt i Chianti, ligger La Casa di Bricciano, en familjedriven, ekologisk vingård som gör fantastiska, prisbelönta viner. Sydafrikanen Peter Rory Dominic De Pentheny O'Kelly, en ”Irish blooded Swazi”, kom till Toscana för att rita och bygga vingårdar. Efter diverse misslyckade turer med vingårdsprojekt köpte han den nuvarande gården 1990 och etablerade organiskt jordbruk två år senare. Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon planterades på noga utvalda marker för optimal exponering av sol och vind. Efter faderns död 2016 tog sonen Rory över. Vinmakare är Vittorio Fiore.
Vinodlingarna på 4 hektar vetter söderut och är organiskt certifierade sedan 2009. Jordmånen är lerskiffer. Mellan vinplantorna odlas korn under varierande tid för att reglera fuktighet och kvävehalt i jorden. I slutet av vinraden planteras rosor som varningssignal för sjukdomar, så vinet kan behandlas profylaktiskt med koppar och svavel vid behov. Inga syntetiska kemikalier används i vinodlingarna eller källaren. Vinet beskärs hårt. Vinframställningen är minimalistisk, men noga övervakad, för att säkerställa högsta möjliga kvaltet år från år. Produktionen är på blygsamma 12 000 flaskor per år av Chianti Classico och ett par strålande Supertuscans. Vinerna har fått många priser, bl a “dubbelt guld” för Chianti Classico Riserva 2018 , Sangiovese 2014 och Il Ritrovo 2014, hos Gilbert&Gaillard 2022 International Challenge.